Den stora mens-dagen 2024

För fjärde året i följd anordnade Yennenga Progress den 1 maj, en dag speciellt tillägnad menstruation. Till denna dag var inbjudna alla flickor på Yennengas skolor i Nakamtenga från femte klass till tionde klass. Det blev en dag med mycken dans, med utbyte av erfarenheter, med visningar av olika mens-skydd, med berättelser och inte minst varsin ”goodie bag” till flickorna med allt de behöver för att kunna möta mensen med känsla av kontroll! Trosor, mensskydd och självförtroende!  

Menstruationen har varit ett tabulagt ämne i alla tider i de flesta länder. Här i Burkina Faso fortsätter hemlighetsmakeriet om detta som är en del av de flesta flickors och kvinnors liv förr eller senare. För de allra flesta flickor är den första menstruationen en traumatisk upplevelse eftersom de inte vet att det ska hända och vad som händer. Den närmaste att fråga är mamma och hon vet naturligtvis att det händer men hon kan oftast inte förklara vad det är och varför. Menstruationsdagarna för skolflickorna är bekymmersamma därför att de inte vet hur de ska hantera blödandet och de har oftast inte råd att köpa bindor eller tamponger. Räddningen blir bullsiga trasor mellan benen som inte går att dölja, vilket medför att de oftast stannar hemma från skolan dessa dagar. Eftersom pojkarna inte heller vet vad det handlar om så skrattar de åt och retar flickor som får blodfläckar på kjolar och byxor. Menstruationen blir därför skambelagd.

Ledningen för Yennenga Progress har därför beslutat att vända flickornas skam och förnedring till glädje och stolthet. Så varje år, oftast i samband med ”kvinnodagen” anordnas mensfesten för flickorna. I år blev det lite senare av administrativa skäl.

Så i år den Första maj som vanligen firas av andra orsaker gick festen av stapeln. Femtiofem flickor i åldrar från 11 år till 17 år samlades i paviljongen på högstadieskolan tillsammans med 10 kvinnliga lärare och annan personal för att dela kunskap, demonstration av skydd och egna erfarenhet av menstruation, varvat med mycket dans, skratt och glädje. Ett tiotal av de flickor som fått mens hade modet att ställa sig framför hela gruppen och berätta om sina första upplevelser av mens. De flickor som haft möjlighet att delta i tidigare Mens-dagar berättade att för dem blev den första menstruationen inte något farligt och oväntat. Tack vare den kunskap de fått i Yennengas skolor och den goodie bag med skydd och annat de fått, visste de hur de skulle hantera situationen.

Jag som enda närvarande man, fick också möjlighet att uppmuntra flickorna och understryka att mensen inte alls är något smutsigt och skamligt utan är en bekräftelse på att flickorna håller på att bli kvinnor. Något att glädjas över.

Alla flickor fick var sin röd t-shirt samt en påse med tights, trosor och bindor.  Sedan blev det en gemensam måltid och det hela avslutades med dans så svetten droppade i den 45 gradiga värmen.

Vår kvinnliga personal deltar aktivt i programmet och delar sina kunskaper och sina erfarenheter utan skyddsnät. De är fantastiska förebilder för våra skolflickor.

”Mensdagen” har nu blivit en tradition som vi alla ser fram emot, inte minst flickorna själva. Den har blivit en bas för systerskap, omsorg och styrka. Tack Tommy och Eva Bengtsson i Värnamo som bekostade årets mensfest och tack till Essity för mensskydd till alla deltagare!

Lennart Karlsson