Allt i trygg ordning: Ekonomihantering på båda sidor av kontinenten

Att ha full kontroll över ekonomin är avgörande för framgång. Med över 15 års erfarenhet av att hantera Yennengas ekonomi, har Deloitte blivit en oumbärlig partner som bidrar till stabilitet och transparens. En viktig del av den burkinska ledningsgruppens besök i Sverige var ett möte på Deloitte, där Deloitte-teamet ledde en grundlig genomgång av Fortnox – det systemet Yennenga använder för sin ekonomihantering. Även de i ledningsgruppen som vanligtvis inte jobbar med ekonomi fick möjlighet att fördjupa sig i hur systemet fungerar. Deloitte förklarade tydligt och pedagogiskt de grundläggande reglerna för ekonomihantering och redovisning, vilket gav alla en gemensam förståelse för hur pengarna hanteras inom organisationen.

De två medlemmarna av teamet i Burkina som hanterar den dagliga ekonomin kommenterade på hur välorganiserat allt är. "Allt är i ordning, och det hjälper oss att undvika problem," sade en av dem. Med hjälp av Fortnox kan de enkelt följa varje transaktion, varje utgift och intäkt, och visa detta för hela teamet. En av kommentarerna efter genomgången löd: "Nu blir det tydligare för alla. Alla kan gå in och se exakt hur det ser ut, vilket hjälper oss att hålla ihop och vara tydliga."

Deloitte-teamet underströk vikten av att hålla sig inom projektbudgetarna och att inte flytta pengar mellan projekt. Detta resonemang är avgörande för att upprätthålla en solid ekonomisk struktur inom organisationen och för att säkerställa att varje projekt har de resurser som behövs för att lyckas.

För Bernard, som aldrig tidigare arbetat med ekonomi, var det en utmaning att förstå termer som verifikationer och redovisningsstrukturer. "Det var svårt att förstå i början, men Pauline förklarade," sade han. Även andra som vanligtvis inte arbetar med bokföring kände sig tryggare efter genomgången. "Nu är det tydligare. Även vi som inte jobbar med bokföringen kan förstå i stora drag," kommenterade en deltagare.

Det blev också uppenbart hur viktig denna förståelse är för ledarskapet inom Yennenga Progress. Som chefer för verksamheterna måste ledarna kunna förklara ekonomiska flöden för resten av teamet, och nu känner de sig rustade att göra detta på ett mer tydligt och ansvarsfullt sätt.

Efter genomgången med Deloitte är det ingen tvekan om att Yennenga Progress ekonomiska framtid är i trygga händer. Genom att upprätthålla tydlighet och transparens i sin ekonomihantering, både i Burkina Faso och i Sverige, kan organisationen fortsätta att skapa hållbara lösningar och positiva förändringar i de mest utmanande miljöerna. Med verktyg som Fortnox och stöd från Deloitte kommer Yennenga Progress kunna säkerställa att deras projekt och initiativ fortsätter att blomstra – alltid med en trygg och stabil ekonomisk grund.