Generalsekreteraren har ordet

I all uppriktighet så gick jag ner i ett rätt stort mörker i slutet av 2023. Frustrationen var stor. Jag behövde få sörja att så många parametrar satte bromsklossar på våra drömmar och visioner. Inte satte stopp för, men gjorde att allt gick så mycket långsammare än jag och teamet hoppats, och tog vändningar där vi blev tvungna att tänka om.

De som känner mig vet att jag är optimistiskt lagd och att jag bubblar av idéer på lösningar, vilket problem du än ställer mig inför.

I slutet av 2023 syntes det allt tydligare att Putin blivit de fransktalande västafrikanska ländernas nya vän. Jag välkomnar med all uppriktighet de afrikanska ländernas steg mot eget ansvar och reglering av sina egna marknader, så krafttag mot forna kolonialländer behöver inte vara av ondo. Den stora frågan är vem de väljer att hålla i handen, och hur denna vänskap kan ta oss i rätt riktning i de stora frågor världen står inför av klimatkris, extremism och konflikter.

När de statliga myndigheterna inte svarar upp mot befolkningens grundläggande behov av ett organiserat välfärdssamhälle, när rättssäkerheten svajar och polisen inte tar tag i kriminalitet och maktmissbruk, skapas av naturliga skäl parallellsamhällen för att på egna sätt organisera upp ett samhälle i kaos. Det kan vara ett bra initiativ men riskerna för konflikt är enorma med självutnämnda ledare. Att skapa ett stabilt och fungerande samhälle tar tid, men att bryta ner det går fort. I Burkina Faso som länge haft en positiv demokratisk utveckling syns detta tydligt. Det återspeglar sig inte bara på myndighetsnivå, utan påverkar mänskliga relationer på alla nivåer.

Och helt uppriktigt kom det inte upp en enda lösning i mitt huvud. Jag la mig under en filt.

Sedan 2006 har jag en mentor som har en alldeles speciell plats i mitt hjärta och som spelar en stor roll för den inre övertygelse som jag bär om vårt uppdrag på jorden; Fredspristagaren Dr. Denis Mukwege. Jag har antecknat otaliga visdomar från honom, och vill lyfta två som är helt grundläggande för världens framtid:

1.     Den största fienden vi har är likgiltighet

2.     Den dag vi (i hans fall läs ”män”) förstår vår roll som förebilder och ansvarsbärare, kommer den verkliga förändringen att ske.

Efter ett par veckor när jag tillåtit mig att känna sorg och frustration, tog livet ny fart. Jag har träffat många fantastiska förebilder i vårt nätverk som alla bidrar med livsviktiga pusselbitar för vår gemensamma hållbarhet. Jag tackade ja till nätverksträffar och träffade nya spännande personer inom branscher som la ytterligare pusselbitar, och jag kände att jag blev mig själv igen. I BELIEVE!

Vi kan inte göra som vi alltid gjort och förvänta oss nya resultat. Och vi har inte råd att INTE tro på den demokratiska processen. Vi måste vara en del av den för att kunna påverka den.

När jag kröp ut från under min filt var det med accepterandet att jag kanske inte kan påverka de makropolitiska händelserna, men tillsammans kan vi faktiskt påverka konsekvenserna av dem, och mildra de negativa strömningarna på den plats vi befinner oss.

När jag behöver boosta mig själv så skrollar jag Yennengas Instagramkonto och tittar på alla bilder som medarbetarna skickar på plats i Nakamtenga, Burkina Faso. Varje bild är ett vittnesmål om de stordåd som görs varje dag, om det så bara börjar med en enda av våra elever! Stordåd som sakta men säkert får spridning, och som paketeras för att kunna bli en av de nödvändiga pusselbitarna för att organisera ett fungerande samhälle.

Bilder som visar den grönskande farmen och barnen som skördar i skolträdgårdarna, som visar ungdomarna i barnrättsklubben som pratar relationer, ickevåld och empati. Bilder som visar stora grupper människor i alla åldrar, från bebisarna i famnar till de allra äldsta, som kommer för lära sig om landets rättssystem och hur vi alla är en del av att upprätthålla demokrati och rättssäkerhet.

Absolut fattigdom är fienden nummer ett för en hållbar framtid. Att vara fattig innebär att man ständigt tvingas fatta kortsiktiga beslut för att helt enkelt överleva dagen. Så länge människor kämpar för att bara överleva kommer det inte att finnas en bättre framtid för någon av oss, eftersom vi då inte kan lösa de stora frågor världen står inför av klimatförändringar, extremism och konflikt. Vi måste göra allt som krävs för att utrota fattigdom.

Filten är vikt och lagd tillbaka på sin plats.

Läs gärna hela vår årsberättelse HÄR

Stina Berge

Grundare och Generalsekreterare för Yennenga Progress