Hållbart jordbruk – att återvända till det naturliga: säsongerna och kretsloppen

I en tid när teknologiska framsteg och moderna lösningar dominerar diskussionen kring jordbruk och djurhållning, är det lätt att glömma bort värdet av traditionella metoder. De metoder som historiskt hjälpt oss säkerställa den biologiska mångfald som naturen behöver för att producera som bäst, och där vi i ett naturligt kretslopp stärker marken och inte bara tömmer den. Under Yennenga Progress burkinska ledningsgrupps besök i Järna, fick de bekräftelse på att vi även i Sverige ser samma sak: att dessa metoder fortfarande har mycket att erbjuda – eller kanske krasst är det vi måste återvända till i tider av beredskap och långsiktighet.

Besök på Ekolådan är intressant ur många perspektiv. De tänker helt enkelt utanför boxen för att lösa småproducenters ständiga dilemma. Kunden prenumererar på lådor, får frukt och grönt efter säsong och tillgång, och producenten vet redan i förväg att den kommer att kunna sälja det den producerar vilket gör att den har möjlighet och kraft att investera i sin produktion och verksamhet. I en tid där kommunerna skriker efter lokala producenter för att kunna leva upp till den beredskap de är ålagda, blir detta extra tydligt: så som vi varit organiserade länge har gjort att små producenter inte kunnat överleva.

Något att ta till oss när vi pratar hållbarhet, både i Sverige och i Burkina Faso.

Besöket i Järna visade att hållbart jordbruk inte behöver vara komplicerat eller dyrt. I Burkina Faso, precis som i många andra delar av världen, finns det en missuppfattning att man måste ha stora summor pengar för att driva en framgångsrik gård – eller egentligen vilket projekt som helst. Men teamet från Yennenga såg hur Ekolådan visade att med rätt engagemang och metoder kan man göra stor skillnad utan stora ekonomiska resurser. En av besökarna uttryckte det så här: "Alla väntar alltid på massa pengar för att kunna göra något. Men det går att göra väldigt mycket utan speciellt mycket pengar."

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken var när gruppen såg hur grisarna på Nibble trädgård föds upp och får leva naturligt, får böka och äta kol för att rensa magen! Det här påminde dem om hur djuren sköttes under deras barndom: "Som vi gjorde när vi var små. Detta kan vi införa på vår farm." Att låta djuren leva naturligt, med så lite intervention som möjligt, är en metod som inte bara gynnar djuren, utan också ger högkvalitativa produkter och ett mer hållbart jordbrukssystem. Djuren hjälper till att bereda och berika marken!

En annan viktig fråga under besöket var vikten av att vårda och stärka jorden. Att täcka marken för att bevara fukt och förbättra jordens hälsa är något som måste implementeras överallt på jorden, även om klimatet skiljer sig. Ekolådan använder kompost som en naturlig metod för att berika jorden, och besökarna såg direkt potentialen för sina egna gårdar: "Komposten är något jag också hemma måste vara mer fokuserad på att göra. Det går att utveckla detta oändligt mycket mer. Vilken kraft!"

John, ordförande på Ekolådan, imponerade på besökarna genom att visa hur hållbara metoder kan integreras i hela produktionen, från jordbruk till försäljning. Hans engagemang och enkelhet gjorde ett starkt intryck. "Hur John förklarar och hur han lever det han gör!" sa en av deltagarna. Att se någon som är så engagerad i sitt arbete och så trogen sina principer gav de besökande ledarna inspiration och kraft.

Det är lätt att avfärda gamla metoder som föråldrade, men det finns mycket vi kan lära oss av traditionerna. Ekolådan visade hur man kan förena det gamla med det nya för att skapa ett hållbart system. Ett exempel var deras kylrum, byggt som en gammaldags jordkällare och utformat för att hålla produkterna svala utan att förlita sig på energikrävande kylskåp. "Doften i kylrummet/jordkällaren gav känslor från barndomen när de byggde med lera," kommenterade en av deltagarna.

Även om alla metoder inte kan överföras direkt till Burkina Fasos klimat, finns det mycket att anpassa och inspireras av.

En annan viktig aspekt som framhävdes under besöket var hur utbildning och gemenskap är nyckeln till hållbart jordbruk – precis som hos Yennenga i Burkina Faso. På Nibble Trädgård finns en skola mitt på gården, där barn och ungdomar får lära sig om odling och djurhållning genom att faktiskt vara ute på fältet och delta. En av de burkinska besökarna reflekterade: "Vi har sett skolor för jordbruk i Burkina men som inte har varken djur eller odlingar. Vi ser därför vikten av att med våra elever till farmen och arbeta med skolträdgården, redan från tidig ålder." Den praktiska kunskapen, att bokstavligen ha händerna i jorden, är avgörande för att förstå och respektera naturens cykler.

På samma sätt såg teamet hur viktigt det är att engagera de människor som verkligen brinner för förändring. "Det behöver inte vara alla i hela byn, men de som engagerar sig måste göra det helhjärtat," konstaterade en av besökarna. Denna insikt påminner oss om att det krävs en vilja att göra rätt och mod att våga följa sin vision, precis som Ekolådan gör.

Ekolådans arbete och deras sätt att förena tradition och innovation inspirerade Yennenga Progress ledningsgrupp att stå stadiga i sitt arbete att våga göra annorlunda än andra omkring dem. Det kan vara tufft att vara ”först”. Genom att återvända till naturliga metoder, som att låta djuren leva utan onödiga interventioner och att odla med respekt för jorden, kan vi skapa en framtid som är hållbar för både människor och natur.

Att våga göra rätt handlar om att tro på att små, enkla lösningar kan göra stor skillnad. Det är att våga stå emot den moderna världens lockelser om snabbhet och teknologi som utarmar marken och ger förödande kringeffekter, och istället hitta tillbaka till och vidareutveckla utifrån de traditionella metoderna som vi vet stärker biologisk mångfald och regenererar marken. Precis som besökarna i Järna blev inspirerade, kan vi alla dra lärdom av att lita på naturen och använda dess gåvor på ett hållbart sätt.

Vi mötte på Ekolådan en person som är Outtröttlig, som tror helhjärtat på sin vision. Att se teamet jobba var väldigt spännande. Hos dem är det visionen som bestämmer och kunden accepterar.