Ledningsgruppen från Burkina Faso skjutsas framåt av historiens vindslag!

Nu har det gått en vecka av deras besök och dagarna är fyllda av fantastiska möten med människor, föreningar och företag, vacker natur och inspirerande aktiviteter. När vi konstaterade att det redan gått en vecka kom kommentaren: ”med allt vi hunnit göra känns det som en månad!” Vi kommer efterhand att sammanfatta alla dessa olika besök, och de tankar och lärdomar de fött. Vi börjar här med vår allra första dag då vi lade ribban genom att bli bjudna på lunch på undersköna Bommersvik!

Solen strålade och värmde, alla var tagna av skogarna, grönskan och sjöns glittrande vatten. Och vi som är på plats här i Sverige var mycket tacksamma att det var varmt! Chocken är tillräckligt stor ändå för gäster att byta miljö. Vi vet det när människor kommer till Burkina första gången – och när människor kommer till Sverige första gången. Föreståndare Jenny Hjalmarsson tog emot oss med varma famnen. Skratten bubblade när alla fick gå in i den varma bastun! ”Varför skulle någon uppfinna något sådant här?” ”Det här känns precis som när vi åker motorcykel till närmsta stad i April, vår varmaste månad!” ”Vi kanske motsvarande ska erbjuda våra gäster ett kylrum”.

Efter fotografering nere vid vattnet gick vi vidare upp till Bommersvik huvudbyggnad, byggd 1937, av socialdemokraternas ungdomsförbund. Bommersviks föreståndare Jenny berättade om den inspirerande berättelsen om en-kronorsinsamlingen, då ungdomarna med visionen att ha en gård att samlas och prata viktiga frågor, höll en insamling och tillsammans, och med vuxna som också var med i insamlingen, lyckades få ihop tillräckligt mycket för att bygga denna fantastiska byggnad!

Berättelser vad som kan åstadkommas när många går samman behöver vi få höra! Det är ju så Yennenga är övertygade om att vi kan förändra världen!

Jenny fortsatte historien med de politiska ledare vi haft i Sverige med Olof Palme i spetsen som genom åren bjudit in många afrikanska ledare just hit för att prata ideer, visioner och politik.

Så historiens vindar svepte runt oss, och nu står detta visionära team här, och börjar sitt Sverigebesök med att äta en närproducerad lunch, just här, med utsikt över sjön och skogen!

Tack för denna inbjudan och fina start på deras besök i Sverige.