Tack alla vänner för att ni gjorde besöket i Sverige så fantastiskt!
Det är lätt att bli hemmablind för allt som faktiskt fungerar väldigt bra i ett land som Sverige och vilka enorma förmåner vi har – under eget ansvar. Under besöket i Sverige kommenterade Yennenga Progress burkinska ledningsgrupp på en hel rad svenska ”företeelser” som är värda att hålla i åtanke. Det mest framträdande var hur välorganiserat allt verkade vara, och den starka känslan av gemenskap och ansvar hos svenskarna som gör det möjligt att få tillgång till så mycket bra aktiviteter, service och natur. Hur låter vi detta blomma?
Vi tar här upp några av de punkter, utöver alla möten med parterföretag och vänner som förgyllde våra dagar och fyllde dem med program och lärdomar, som var fantastiska att få uppleva tillsammans med ledningsgruppen från Burkina Faso under deras besök i Sverige, och som är värda att hålla i åtanke!
Först och främst allemansrätten – en unik lag i Sverige som ger människor fri tillgång till naturen, med ansvar att inte skada den. Tanken på att ha friheten att vandra, plocka bär och bada nästan var som helst, så länge man visar respekt för naturen och privat egendom, fascinerade den burkinska gruppen. En deltagare kommenterade: "Om alla i Burkina Faso kunde göra så här, skulle vi kunna uppnå mycket mer. Vi måste börja med att lära våra barn från tidig ålder hur viktigt det är att ta hand om vår miljö."
Ett annat exempel som imponerade stort var de många föreningar som erbjuder sina medlemmar fantastiska förmåner, som tillgång till kanoter, båtar och badplatser. Detta system bygger på att individer tar ansvar för det som erbjuds, genom att delta i underhåll, städa upp efter sig och betala en symbolisk avgift. Det speglar en hög grad av förtroende, solidaritet och organisering som gruppen fann inspirerande.
Men också allmänna platser som erbjöd grillplatser med tillgång till ved (Swisha här!) och badbryggor är fantastiskt! Deltagarna från Burkina Faso noterade också de många fina lekplatserna som inte bara finns på skolor, utan även i bostadsområden och i stadsmiljö. Dessa tillgängliga ytor för barn att leka och utvecklas ansågs vara en positiv aspekt av den svenska vardagen.
Ett annat intryck som gruppen tog med sig var hur svenska skolor ger elever grundläggande kunskaper inom textil och snickeri. Detta ansågs vara ett utmärkt sätt att lära unga att lära sig förståelse för och ta ansvar för saker de äger och för det gemensamma. Att ha en sådan bas inom praktiska färdigheter skulle enligt gruppen kunna bidra till mycket positivt även i Burkina Faso.
Bernadette, en av gruppens deltagare, delade också sin upplevelse av att åka tåg i Sverige. "Vi reste själva en gång och gruppen höll ihop och hjälptes åt. Det var många vänliga människor på vägen som hjälpte oss att hitta rätt," berättade hon.
Under sitt besök i Stockholm observerade gruppen hur mycket svenskarna rör på sig i vardagen. De blev särskilt imponerade av hur många som går, cyklar och tränar utomhus. En deltagare berättade om sin upplevelse av att testa utomhusgymmet i parken: "Träningen i parken var fantastisk. Tänk om jag kunde göra det varje dag. Parken var jättefin. Vi satt på gräset bland svenskarna och det var härligt."
Att se svenskar delta i idrott och fysisk aktivitet var en ögonöppnare, och gruppen pratade om vikten av att främja hälsa och rörelse, särskilt bland barn och unga i Burkina Faso. Samtidigt upplevde de en viss kulturkrock när de såg kvinnor i bikini, men de uppskattade ändå den fria atmosfären och det vackra landskapet.
Sveriges engagemang för hållbarhet blev också tydligt under besök på second-hand-butiker. Gruppen blev imponerad av hur välorganiserade dessa butiker var och av hur systemet för återanvändning av kläder och föremål fungerade. En deltagare reflekterade: "Om vi organiserar det bättre, och gör butikerna snygga som ”vanliga” butiker, kanske vi kan få bort stigmat att second-hand är bara för fattiga även i Burkina Faso och att vi istället kan trycka på stoltheten och värdet av att delta i en sådan cirkulär ekonomi."
De noterade dock att många butiker huvudsakligen riktade sig till kvinnor och undrade varför män inte var lika engagerade i hållbarhetsfrågor. Men de fick veta att fler unga män nu börjar visa intresse för second-hand-kläder, vilket de såg som ett positivt tecken på förändring.
Sammanfattningsvis var gruppens intryck av Sverige starkt präglat av hur välorganiserat och hållbart landet är. Från föreningar och skolor till naturvård och hälsa, såg de hur samhället bygger på samarbete, ansvar och en gemensam vilja att skapa en bättre framtid. "Vi har mycket att lära av detta," sa en deltagare. "Om vi tar med oss dessa idéer hem, kan vi verkligen göra skillnad."
Dessa dagar i Sverige lämnade en bestående påverkan på gruppen, som nu ser fram emot att tillämpa sina nya insikter och lärdomar i arbetet för hållbar utveckling i Burkina Faso.