Yennenga tar stegen – En Utbildningsdag för Hållbar Framgång

Stegens utbildning i processledning fick ett varmt mottagande av Yennenga-teamet. Den gav deltagarna en tydligare förståelse för hur de kan strukturera sitt arbete och inte glömma bort att också skriva ner och definiera sina mål. En av deltagarna reflekterade:  "Utbildningen var mycket positiv. Bra att veta vart du ska (målet) så att du vet åt vilket håll du ska gå. Jag har sparat allt vi lärde oss i mitt hjärta."

Sedan 2007 har Stegen, tidigare känt som Miljöstegen, varit en pålitlig partner för organisationer som vill utveckla hållbara affärsmodeller. Genom att erbjuda expertis inom miljö- och hållbarhetsarbete har de hjälpt både stora och små företag inom privat, offentlig och ideell sektor. För Yennenga Progress har Stegen varit en ovärderlig stödjare, särskilt inom miljödiplomering och utbildning. Nu tog de ytterligare ett steg i samarbetet genom att hålla en utbildningsdag för Yennengas burkinska ledningsgrupp i processledning.

Utbildningsdagen var en möjlighet för gruppen att forma sitt arbetssätt och tydliggöra sina visioner. En deltagare betonade vikten av att skapa en tydlig struktur:

"Det formar vår grupp. Att vi tydliggör vad vi vill ger oss möjlighet att effektivt se vilka steg vi behöver ta för att nå dit. Ibland fastnar vi i att släcka bränder och når inte våra mål."

Även om dagen var givande, var den inte utan utmaningar. En av deltagarna erkände att de initialt kände sig osäker när de fick uppgifter att lösa på egen hand:

"Förklaringen var bra, men när vi fick pappret så var jag helt vilse. Om jag hade fått det själv hade jag inte kunnat göra något, men eftersom vi var i grupp gick det bra."

Gruppdynamiken visade sig vara en av nycklarna till framgång under utbildningen. Genom att arbeta tillsammans kunde de bryta ner komplexa problem och hitta lösningar som tog dem framåt.

Utbildningen hjälpte ledningsgruppen att se den stora bilden och att undvika att fastna i detaljer. Schemat som presenterades av Stegen gav dem en tydlig process för att steg för steg nå sina mål.  "Vi har ofta en tendens att grotta ner oss i detaljer, men med Stegens schema kunde vi istället fokusera på de stora dragen och hitta en väg framåt," kommenterade en deltagare.

Att tydliggöra visioner och bryta ner dem i konkreta etapper blev en av de viktigaste lärdomarna från dagen. En annan deltagare reflekterade:

"Jag lärde mig hur jag framåt kan skriva kortare och mer koncentrerat för hur vi ska nå våra mål. Det kommer att hjälpa oss mycket."

Från Stegens sida var dagen också mycket givande. Deras representant uttryckte hur inspirerad hon blivit av Yennengas engagemang och förmåga:

"Vi har haft er som goda exempel och lyft upp ledningsgruppens förmåga och engagemang så många gånger redan. Jag blev dessutom stärkt när jag dagen efter höll utbildning om orättvisor och möjligheter – det föll så väl ut!"

Denna utbildningsdag är ännu ett exempel på hur viktigt det är att ha starka partnerskap för att skapa hållbar framgång. Genom samarbetet mellan Stegen och Yennenga Progress byggs inte bara kunskap, utan också långsiktiga lösningar för att förbättra verksamheten, både i Sverige och i Burkina Faso.