En förskola för (fd) nomadbarn

Att utbildning är ett super-verktyg för att ta sig ur fattigdom, korruption och maktmissbruk är ett faktum. Ju mer vi vet, desto mer välgrundade beslut kan vi ta, vi kan ta till aktiv handling och dessutom hålla ansvarsbärarna just ansvariga. För snart 15 år sedan startade en mycket modig kvinna som heter Adama, en förskola för barn från nomadfolket Poular. Anledningen var att de blivit (mer eller mindre påtvingat) bofasta, och hon såg skolan som det viktigaste steget för barnen in i det lokala samhället. Sedan start har företaget Språkkonsulterna stått vid hennes sida och gjort det möjligt.

Adama Diallo kämpar vidare med att göra det möjligt att för barnen i byn få grundläggande kunskaper för att kunna fortsätta i grundskolesystemet. Byn är befolkade av nomadfolket poular (peul) som på grund av den starka befolkningstillväxten i Burkina Faso och den allt mer begränsade tillgång till betesmarken för att kunna driva den traditionella bokapsskötseln, har tvingats bli bofasta. Eftersom de tidigare följde med sin boskap till olika betesplatser så var det ovanligt att barnen fick någon sammanhängande skolgång.

Familjerna i Monomtenga har inte samma förståelse som Mossifolket, som är den traditionella jordbrukarbefolkningen, av vikten att sätta barnen i skolan.  Adama Diallo, som startade förskolan har därför fått kämpa hårt för att övertyga föräldrarna om att förskolan är nödvändig för barnens framtid. 

Året har varit ett tungt år för Adama Dialla. Hennes man och två av hans bröder dog under våren i Hepatit. Det har tagit mycket hårt på Adama som hade ett starkt stöd från sin man i sitt arbete med förskolan. Det var han som varje dag t.ex. åkte iväg med åsnekärran och vattendunkar för att hämta vatten till barnen och till verksamheten. Nu har uppgiften att hjälpa Adama med de praktiska uppgifterna övertagits av en av hennes söner som bor hemma på gården. 

Ett glädjeämne är att Adamas näst äldste son, Idrissa, har på ett universitet i Ouagadougou utbildat sig till ämneslärare för att kunna undervisa på högstadienivå. Han är sedan innevarande läsår anställd på Yennenga Progress och är lärare i engelska samt också resursperson för att hjälpa eleverna med läxläsning. Han är liksom sin mamma en mycket duktig och ambitiös person. 

Monomtenga ligger en dryg kilometer från allmän väg och Adama är därför beroende av ett fordon för att kunna utföra och hålla kontakt med myndigheter i Ziniaré där skolinspektionen är belägen och också med Yennengas administration i Nakatmenga och hennes kollegor på förskolan i Nakamtenga. Den moped hon haft tidigare är helt slut och är inte värd att reparera.

Adama har lite försiktigt frågat om det är möjligt att få ett bidrag för att kunna skaffa en ny moped. Så om någon av er som läser vill ha ett julklappsprojekt för släkten eller starta en fundraising på facebook eller så, är vi oerhört tacksamma!!! Och allra mest Adama och barnen så klart <3

Vi från administrationen av Yennenga Progress i Nakamtenga instämmer i det tack som Adama riktar till Språkkonsulterna som från start stöttat förskolans uppbyggnad, och vidareutveckling i med och motgångar, med resurser och hejarop! Utan deras stöd skulle det inte ha varit möjligt att driva det arbete som Adama Diallo så förtjänstfullt gör i Monomtenga .

För Yennenga Progress/BF

Lennart Karlsson,

Föregående
Föregående

I morgon börjar Yennenga Julkalender

Nästa
Nästa

Vi frågar Maria Westerberg hur hon skapar guldkant i sitt liv