Expertbesök i Nakamtenga med fokus på Solenergianläggningar

Vi älskar besök! Utbyten, möten och samtal lägger grunden till att vi kan vidareutveckla, ta tillvara den senaste tekniken utan att fastna i gamla lösningar, och att vi kan ta oss närmare att arbeta med naturen och inte emot som konventionella lösningar ofta faktiskt är! Rätt använt kan vi vända utvecklingen och återskapa grönska i Burkina! Läs här om besök från Per- Erik Eriksson och Amadou Cissé!

Per- Erik Eriksson, som under många år varit aktiv i Yennengas expertgrupp för infrastruktur, med fokus på solenergi besökte nu äntligen Nakamtenga live! För närvarande arbetar han för MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap). Per-Erik kom tillsammans med sin kollega Amadou Cissé, konsult på World Food Program stationerad i Dakar, Senegal. Per-Erik är specialist på Solenergianläggningar och arbetar för närvarande också med World Food Program för att utvärdera deras olika solenergianläggningar i Västafrika. Amadous specialitet är markvård och vatten. 

Per-Erik gjorde en inventering av de solenergianläggningar som Yennenga Progress har i Nakamtenga med prioritet på anläggningen på Farmen. 

Yennenga Progress har sammanlagt 4 separata vattenanläggningar med djupborrhål, vattentorn, och solenergipump. De två som finns på farmen anlades våren 2021 och den andra i december 2022. De två som finns på centret anlades 1989 och 2023. 

Rätt använt kan vi vända utvecklingen och återskapa grönska i Burkina! Vattnet finns! Läs t.ex. Wateraids rapport ”Över nästan hela kontinenten (Afrika) kan grundvattnet räcka till befolkningens vattenbehov under minst fem och ofta mer än 50 år av torka. Med rätt investeringar kan grundvatten spela en avgörande roll för hur länder i Afrika klarar att möta klimatförändringarna”. 

Per-Erik inkom med en rad tekniska analyser för det fortsatta arbetet men vi sammanfattar några av rekommendationerna framåt: 

  • Vi skulle behöva byta ut våra blybatterier (tidigare teknik) mot dyrare men hållbara litiumbatterier. Litiumbatterier har jämfört med den äldre teknikens blybatterier högre kapacitet, mycket längre livslängd och bättre lagringstid. 

  • Vi skulle behöva montera en vattenmätare på givarledningarna (output) på vattentornen för att kunna se vattenförbrukningen under dagen för att kunna planera nästa steg. 

  • På grund av den begränsade vattentillgången är det nödvändigt att se över bevattningsrutinerna. Det tycks vara nödvändigt att installera ett droppbevattningssystem för att radikalt minska vattenåtgången även på farmen. 

Amadou Cissé genomförde ett miniseminarium med de anställda på farmen. Han betonade fundamentalt viktiga punkter för ett återskapande av en fungerande jord: 

  • Bygga ett system för att regnmassorna under regntiden inte ska spola bort humus-skiktet utan tvingas penetrera jorden. Detta kan lämpligaste göras med plantering av levande perenna häckar i korridorer (ca 30 – 40 meters mellanrum) 

  • Gräva en mindre damm för att ta hand om överskottsvatten. Det är viktigt att se till att så mycket regnvatten som möjligt stannar på brukningsytan och inte spolar vidare. 

  • I möjligaste mån se till att inga odlingsytor ligger öppna. Alla odlingsytor måste täckas med biomassa (gräs, halm, etc.) 

  • Inte gräva i jorden före sådd 

  • Så gärna olika grödor i association (sorgum, majs, bönor, etc.) i stället för att ha grödorna på särskilda fält 

  • Kontinuerligt tillverka kompostjord för att ständigt förbättra jordarna (Det system för kompostering som farmen redan använder är utmärkt) 

  • Gärna plantera högväxande träd i markgränserna för att skapa skugga och vindskydd 

  • För att motverka erosion i den lägre delen av farmen måste byggas barriärer. Detta kan göras med stenvallar och gärna bambu som är utmärkt för detta ändamål 

  • För en effektivare vattenanvändning betonade han också droppbevattning som metod. Det finns enkla system som kan tillverkas lokalt för att inte bli så kostsamt.

Att återuppbygga förlorad jord är ett långsiktigt arbete som kräver tålamod och engagemang. Men det är det enda möjliga för att förbättra framtiden för nya generationer. Vi har ett enormt ansvar som inte får ignoreras. 

Amadous besök och synpunkter blev en mycket bra bekräftelse på vad Marcos Lana från SLU också betonade under sitt besök i början av året! Och besöket av Per-Erik och Amadou, stärker oss och våra aktiviteter för en hållbar framtid med grönska och hopp. 

Lennart Karlsson 
Projektansvarig

Föregående
Föregående

Kom på bokläsning och pyssel med prinsessan Yennenga

Nästa
Nästa

Vår skola är vald till “Centre d’Examen” – examineringscenter!