Höjdpunkter i Nakamtenga
Så här års sitter vi med årsredovisningarna och det roligaste är så klart årsberättelsen! Det är fantastiskt att titta tillbaka på bilder och rapporter från året. I en värld som stormar på många fronter är det hoppingivande att dyka ner i vad som görs och vilka tydliga effekter det ger!
Här är några axplock från året som gått:
Under året genomförde vi i Nakamtenga 18 utbildningar och seminarier som alla är viktiga för förståelsen av det moderna samhället och som gav exempel på hur medvetna medborgare kan bidra till en positiv utveckling i landet – trots den politiska oro och sociala osäkerhet som präglar samhället sedan ett tiotal år. Av de 18 samlingarna var 6 heldagsutbildningar som riktade sig till specifika yrkesgrupper med mellan 40 och 50 deltagare. 12 samlingar var öppna eftermiddagsseminarier med mellan 100 och 175 deltagare vardera. Detta stora deltagande vittnar om människors behov av att förstå och viljan medverka i samhällets utveckling.
Ämnena för samlingarna var utvalda utefter den aktuella situationen i landet. Det handlade tex om landets sjukvårdssystem och utbildningssystem, om hur rättsväsendet är uppbyggt och fungerar, om medborgares skyldigheter och rättigheter i en demokrati, om korruption och den stora frågan om markägande. Lokala experter inom de olika områdena gav den grundläggande kunskaperna och sedan följde livliga debatter mellan experter och deltagare. Denna utbildningssatsning har kunnat genomföras tack vara ett fruktbart samarbete med organisationen Jochnick Foundation.
Våra olika skolor utvecklas ständigt och blir mer och mer uppmärksammande av de lokala myndigheterna och andra skolor i kommunen. För att minska beroendet av svenskt stöd till driften av skolorna är det nödvändigt att komplettera med lokal finansiering. Från och med läsåret 2024-25 har vår högstadieskola godkänts till att bli en friskola med statliga elevbidrag. Denna möjlighet gör att vi inom kort kan halvera behovet av utländsk finansiering till högstadieskolan. Vi har alltså kommit en bra bit mot det mål vi föresatt oss vad gäller hållbar ekonomi.
Yennenga Progress har sedan några år ett nära samarbete med Stiftelsen rättvis fördelning som ägs av Hamburgerkedjan MAX. I detta samarbete håller vi på att utveckla en produktionsenhet inom grönsaksodling, fruktodling och djurhållning. Syftet är att visa på möjligheten till verksamhet och utkomst på landsbygden trots den enorma utmaning som den negativa klimatutvecklingen utgör. Ett viktigt arbete är att arbeta med regenerering av utarmad åkermark. I det arbetet är komposttillverkning och organisk gödsel grundelementen. Därav vår satsning på ett cirkulärt jordbruk där gödsel från djurhållning är en nödvändig beståndsdel tillsammans med växtavfall. Produkterna från farmen går i första hand direkt till att stödja våra tre skolkök vad gäller grönsaker och frukt.
För att skapa ett mervärde av våra jordbruksprodukter har vi under året med stöd från Volvoanställdas Utvecklingshjälp startat en förädlingsenhet där vi tillverkar tomatpasta, jordnötssmör, olika typer av frukt-marmelader (mango, citrus, guava, papaya) samt fruktjuicer. Produkterna säljs på de lokala marknaderna. Samtidigt som vi får lokala inkomster ger också verksamheten arbetstillfällen. Eftersom våra produkter är odlade utan kemiska gödningsmedel och kemisk insektsbekämpning, har produkterna ytterligare ett värde.
För att fortsätta utveckla våra lösningar tillsammans, behöver vi arbeta långsiktigt. Först och främst måste vi säkerställa vår utvecklingshub i Nakamtenga, Burkina Faso – där vi testar alla lösningar innan vi skalar upp.
Så tack vare privata månadsgivare och förtag som sponsrar våra olika anställdas löner, kan vi fortsätta att vidareutveckla våra befintliga verksamheter inom utbildning, hälsa och infrastruktur. Kolla in alla våra fantastiska företagssamarbeten här!