Kom ihåg historien – en dag i traditionens tecken
Vad vi som människor är idag, är produkter av en ständigt pågående utveckling. Vi påverkas dagligen av mängder av intryck som på olika sätt blir delar i denna process av förändring. Eftersom påverkansflödet blir allt snabbare över allt i världen, är det viktigt att ibland försöka ta en paus och fundera över varifrån vi kommer. Vilken kultur, vilka traditioner och sedvänjor ligger i botten av vårt medvetande? Om vi inte tar oss tid till ett sådant återblickande så finns risk att vi förlorar oss själva.
Denna snabba förändringsprocess är också ytterst märkbar i Burkina Faso. Och den går oerhört snabbt. Mer än hälften av befolkningen är under 20 år. Det betyder att de som nu går i skolan är barn av en helt annan tid och epok än föräldragenerationen. Det som påverkar denna unga generation idag är något som föräldragenerationen inte har alls känner till. Föräldrarnas insyn i och påverkan på barnens vardag är mycket begränsad. I ett sådant samhälle är det så viktigt att den unga generationen inte tappar kontakten med sina rötter. Skolan har därför en avgörande roll och ansvar i att knyta ihop det traditionella med det nya.
Detta har Yennenga Progress skola i Nakamtenga uppmärksammat och vi har nu i år för tredje året i rad anordnat en dag som syftar till att knyta an till traditionerna. De första två åren var det högstadieeleverna som stod för programmet men i år deltog alla skolans elever från förskola till högstadium. Vår samlingslokal – paviljongen - är som en stor aula utan väggar där vinden kan svepa in från alla håll och ge lite svalka även när det är som varmast, vilket det är i maj månad i Burkina Faso. Förutom alla eleverna fanns föräldrar, representanter för den äldre generationen och även representanter från andra skolor och från de kommunala skolmyndigheterna.
Det blev ett sprudlande program där eleverna defilerade i bästa mannekängmanér, omväxlande med sång och dans, alla klädda i traditionella kläder. Ett färgsprakande skådespel där eleverna gick in i sina roller med stor bravur. Det gick inte att undgå att se att eleverna gjorde sitt bästa för att spegla sina rötter i detta mångfacetterade skådespel som pågick i 4 timmar i förmiddagshettan.
En gammal man kom fram till mig efter föreställningen och tog min hand med båda sina händer och tackade på det lokala språket för vad han sett. Jag förstod inte vad han sa men jag såg på värmen och glädjen i hans ögon att han var berörd. Representanterna från skolmyndigheterna uttryckte också sin uppskattning och menade att detta är något som måste införas även i de andra skolorna i kommunen. En eloge till våra lärare på förskolan, låg-och mellanstadiet och högstadieskolan och naturligtvis till alla våra elever.
Lennart Karlsson