Rivstart för Legenden om Yennenga
Årets bokmässa var en folkfest, myllrande av böcker om allt mellan himmel och jord. Bokmässan har också varje år ett tema som i år, inte helt otippat var klimatet och försoning. Och där var boken Legenden om Yennenga – som faktiskt handlar just om det, på sitt sätt! Var den Yennenga du tycker att världen behöver.
Efter att bokmässan har varit inställd under corona-åren så var det nu fest! Vilken fröjd att gå runt i detta hav av böcker med massa andra människor som älskar böcker, och brinner för de teman de skriver om.
Och vilken lycka att få vara här och få visa upp Legenden om Yennenga i Tukanförlags stora, fina monter. Boken sticker ut på många olika sätt, både vad gäller färgsättning, vad den vill säga och vad den representerar. Känns bra att vara en bok som gör det!
Började mitt bokmässebesök med premiären av Marika Griehsels nya dokumentär om Ärkebiskop Desmond Tutu: A tree has fallen. Den styrka, den starka röst, tydlighet och rakhet som Desmond Tutu uppvisat genom sitt liv, för rättvisa, försoning och fred, öppenhet och kärlek, är enorm. De intervjuade personerna i filmen kommenterar hans död med att det stora trädet som vi kunnat luta oss mot under hela våra liv, har fallit, och nu måste vi hitta egna vägar att fortsätta kampen för mänskliga rättigheter.
För mänskliga rättigheter kanske ändå är det bäst lämpade, sammanfattande begrepp som inrymmer mycket av det han kämpade för.
Det enorma mod det kräver att stå upp för kärlek och hållbara val, är svårt att hålla fast vid när det medför hot, våld och stora uppoffringar. Vi skulle behöva en hel skog av Desmonds. Så hur vattnar och vårdar vi de träd vi har omkring oss? Och vad behöver du för att låta dina rötter och grenar växa sig så starka att dina blad och frukter kan frodas?
Var den Yennenga du tycker världen behöver. Eller en Desmond om du så vill!