Självförsörjande odling räcker inte – vi måste också förädla våra lokalt odlade produkter 

Att bli självförsörjande på frukt och grönsaker är en viktig målsättning för många samhällen, men det är bara en del av lösningen för hållbar matsäkerhet. Förädling av lokalt producerade råvaror är ett avgörande steg för att skapa ett cirkulärt system som minimerar svinn, stärker den lokala ekonomin och bidrar till hållbar utveckling.  Vi fick hjälp igång av Volvoanställdas Utvecklingshjälp, och har tagit ett första viktigt steg!

I Burkina Faso, där jordbruket står för 40 % av BNP, går upp till 20 % av skörden förlorad på grund av otillräcklig lagring och avsaknad av förädlingsmöjligheter. Detta i ett land där jordbruket redan inte räcker till för att möta befolkningens behov. Genom att utveckla förädling och bevarande av lokala råvaror kan dessa förluster minskas drastiskt, vilket i sin tur stärker matsäkerheten och ger en möjlighet att skapa arbetstillfällen – särskilt för kvinnor och unga på landsbygden.  

Att ta hand om hela skörden genom att förädla frukt och grönsaker till exempelvis torkade produkter, juicer eller konserver har flera fördelar. Det minskar matsvinn och ökar hållbarheten för råvarorna, vilket gör att de kan säljas och konsumeras över längre tid. Dessutom innebär lokal förädling att produkter kan konkurrera med importerade varor, både i pris och kvalitet.  

Genom att skapa en marknad för lokalt förädlade produkter stödjer vi en cirkulär ekonomi, där resurserna stannar inom det lokala samhället. Produkterna kan säljas vidare regionalt eller nationellt, vilket i sin tur stärker den lokala ekonomin.  

I byn Nakamtenga i Burkina Faso odlas redan en mängd frukter och grönsaker, som mango, papaya, tomater och chili. Genom att förädla dessa råvaror lokalt skapas en dubbel nytta: lokala bönder får en stabil avsättning för sina produkter, och nya jobb kan skapas i förädlingsprocessen som tillför ny energi till byns ekonomi.  

Förädling är inte bara en fråga om ekonomi utan också en miljöfråga. Genom att satsa på lokal produktion och förädling minskar vi beroendet av importerade varor och transporter som belastar klimatet. Dessutom bidrar en starkare lokal jordbrukssektor till att motverka markförstöring, vilket är särskilt viktigt i områden som påverkas av klimatförändringar.  

Att satsa på förädling av frukt och grönsaker handlar om att tänka långsiktigt och hållbart. Det handlar om att bygga en ekonomi där inget går till spillo, där lokala resurser förvaltas med omsorg och där människor kan leva och arbeta i sina lokalsamhällen med stolthet och trygghet.  

Genom att kombinera odling, förädling och lokala marknader skapar vi en kedja som stärker både människor och planeten. Det är inte bara matsäkerhet – det är framtidssäkerhet.  

Föregående
Föregående

1a december

Nästa
Nästa

Guldram Salonger – där hållbarhet är del av livets guldkant