Vidareutbildning av våra arbetare på Yennengas Farm

I Nakamtenga på Centralplatån i Burkina Faso har Yennenga Progress sedan 5 år en experimentfarm som är helt finansierad av Stiftelsen Rättvis Fördelning som är direkt kopplad till MAX Burgers i Sverige. Syftet är att visa på möjligheten att på en mark som i princip är tömd på all näring återskapa bördighet.  Och detta i ett halvökenområde vars klimat hela tiden försämras av de väl synliga klimatförändringarna.

Det låter utan tvekan som en helt omöjlig uppgift. Men vi har som grundidé att ingenting är omöjligt förrän man verkligen har försökt. Vi är väldigt glada över att Stiftelsen Rättvis Fördelning tror på oss och vårt syfte och fortsätter med sitt ekonomiska stöd.

Vi har nu fem år av intensivt arbete bakom oss och vi kan konstatera att det som när vi började var torrt och nästan livlöst, nu är en grönskande diversifierad farm med spannmålsodling, grönsaksodling, fruktodling och djurhållning (grisar och höns) och kompostproduktion. Allt detta har åstadkommits med lokal personal med mycket liten formell utbildning, Till vår hjälp har vi under åren nu och då fått experthjälp från universitet (både på plats i Burkina och SLU i Sverige) och producenter i Sverige med lång och gedigen erfarenhet. 

Nu i veckan hade vi ytterligare ett sådant expertbesök. Eva Traoré Dahlberg, agronom som har just ekologisk odling som sitt huvudintresse. Eva har en lång erfarenhet av arbete i Burkina Faso och arbetade redan på 80-talet på miljöministeriet i landet. Hon är en entusiast som ser möjligheter i allt. Hon är gift med en ekonom, musikproducent och entreprenör från Burkina Faso som med stort intresse stödjer sin Eva i hennes arbete. 

Under denna dag med vidareutbildning diskuterades förutsättningarna för ekologiskt jordbruk och ett cirkulärt jordbruk. En nyttig fördjupning gjordes med en diskussion om vad bra jordbruksjord måste innehålla och om hur man själv på plats kan undersöka jordens beskaffenhet. Dagen avslutades med en rundvandring på odlingsområdet under vilken Pamoussa Sawadogo som är ansvarig för farmen berättade om arbetet och svårigheter som uppstår. För honom är det viktigt att hitta rätt jord för varje gröda. Detta är ofta förenat med misslyckanden på vägen men det är av svårigheter man lär sig att dra slutsatser och försöka igen. 

Till jordbruksverksamhet är sedan några månader kopplad en förädlingsenhet där en grupp kvinnor har utbildats att från farmens produkter tillverka marmelader, juicer, tomatpasta och jordnötssmör, helt utan kemiska tillsatser.  Produkterna säljs med stor framgång i det näraliggande kommuncentret Ziniaré.

Yennenga Progress  tackar Eva och Richard för att de delade sina kunskaper och sin entusiasm på ett pedagogiskt sätt till våra farmarbetare som starkt uttryckte att de önskade få fler besök så snart som möjligt. 

Föregående
Föregående

Nyårsfest med hopp och tacksamhet – Yennenga Progress firar starten på 2025

Nästa
Nästa

Warrior Princess Gala