Agnes Dahléns 90-års fest!

Sedan Yennengas begynnelse har de tre syskonen Karl-Erik, Agnes och Solveig Dahlen i Skåperyd stöttat arbetet och hjälpt oss förverkliga drömmar, lösa svåra knutar och starta nya satsningar! Dessvärre är Karl-Erik och Solveig inte längre bland oss, men när Agnes nu ställde till med stor fest för att fira sin 90-årsdag, så önskade hon sig i stället för presenter, stöd till Yennengas fortsatta arbete. Vilken hjältinna!

När Eva och Lennart Karlsson, medgrundare av Yennenga Progress, första gången träffade syskonen, drog Karl-Erik iväg med Lennart till sin verkstad och visade på en massa redskap och verktyg som han undrade om vi kunde ha användning för. Eftersom vi hade en container som skulle skickas till Burkina på hösten så tog Lennart med glädje emot alla prylarna. Eva och systrarna fann varandra på ett fint sätt och på så sätt knöts vänskapsband i vidare bemärkelse. 

I deras många samtal i början av 2000-talet berättade Eva också om Bernadette (Som numera är rektor på Yennengas skola!) och hennes stora syskonskara som hon hade ansvaret för då pappan först hade dött i Aids och sedan även mamman. De bodde i ett fallfärdigt lerhus i en skräpigt ytterkvarter i Ouagadougou. Karl-Erik erbjöd sig att betala byggandet av ett hus till systrarna så att de skulle kunna leva lite drägligare. Han ville också vara med och betala skolavgifterna för Bernadettes småsystrar som annars inte skulle kunna gå vidare i skolan. 

Agnes och Solveig ville främst hjälpa till med att bekosta mat till barnen på förskolan. Senare bekostade de byggandet av ett vattentorn som skulle förse skolan med rent vatten.  Karl-Erik vill inte vara sämre så han bekostade byggandet av skolbyggnad med fyra klassrum. Det blev ett stående trevligt inslag för Eva och Lennart att på somrarna åka till Skåperyd och träffa syskonen och berätta om hur allting utvecklades och om verksamheterna i Nakamtenga som blev fler och fler. 

På sommaren 2008 besökte en grupp av förskollärarna från Nakamtenga Sverige för en studieresa. Då besöktes naturligtvis också Skåperyd, vilket ytterligare stärkte banden. Syskon fortsatte att varje år vara med att bidra till driftskostnaderna av förskolan i Nakamtenga.

Från att vara ett litet projekt med fokus på förskolan och de små barnen har verksam-heten utvecklats till att bli mycket omfattande. Nu finns det förutom förskolan också lekskola, ytterligare en förskola i en grannby, låg-och mellanstadieskola samt en högstadieskola. Totalt har vi mer än 450 barn och ungdomar varje år som utbildas på de olika stadierna. Vi har 20 heltidsanställda lärare som är väldigt duktiga. Våra skolor har blivit mönsterskolor i kommunen och vi får ofta besök från de lokala skolmyndigheterna som kommer till oss för olika typer av utbildningar med deltagare från ett trettiotal andra skolor i kommunen. Bernadette är rektor för låg-och mellanstadieskolan och sköter sitt arbete med bravur. Tack vare sitt nätverkskapande och drivande förmåga har skolan blivit en examineringsskola dit elever i avslutningsklasserna från andra skolor kommer och genomför sina examensprov. Högstadieskolan har också ett mycket gott renommé och från och med detta läsår har skolan blivit godkänd för att får statligt elevstöd (skolpeng).

Bernadettes systrar som fått stöd av familjen Dahlén till sin skolgång under alla år, har nu universitetsexamina och bra arbeten i Ouagadougou. De är gifta med duktiga män och har bildat egna familjer.

Skolorna är basen i vårt utvecklingsarbete men vi har också ett omfattande hälso-främjande arbete. Vi har till exempel ett team som undervisar våra egna tonårsflickor i frågor omkring menstruation och förser alla som behöver med ”mens-koppar” som på ett revolutionerande sätt har förändrat flickornas möjligheter att ta del av undervisningen även under mensperioderna, vilket tidigare var närmast omöjligt. Detta arbete har utvecklats och nu har vårt team ytterligare 10 skolor i kommunen som regelbundet får samma utbildning och får sitt ”mens-kit”. Det har blivit så att flickorna nu längtar efter att komma upp i puberteten så de får vara med på de årliga ”mensfesterna” som nästan kan liknas vid en initieringsrit som genomförs i glad gemenskap med samtal, sång och dans och en riktig god måltid. 

Vi arbetar också intensivt med infrastrukturfrågor, miljöfrågor, utveckling av förnyelsebar energi i alla våra byggnader. Vi har en ekologisk experimentfarm med grönsaksodlingar, fruktodlingar, gris- och hönsuppfödning – allt för att lyckas med ett cirkulärt jordbruk.  Produkterna från farmen används i våra två skolkök och hjälper på så sätt till att minska kostnaderna. Vi har också en liten förädlingsverksamhet där vi producerar ekologiska juicer och marmelader etc.  

Från de sex förskollärarna som besökte Skåperyd för nästan 20 år sedan, har vi nu mer än 80 anställda i våra verksamheter. Driften av den reguljära verksamheten kostar 150 000 Sek i månaden. Med eldsjälar och människor med hjärtat på rätt ställe, som Agnes och de andra syskonen Dahlén, kan detta viktiga utvecklingsarbete fortsätta och växa i ett halvöken land, starkt utsatt för klimatförändringarna och en för närvarande stor social och politisk oro. 

Vi från Yennenga Progress vill därför rikta ett varmt och innerligt tack till syskonen Dahlén för deras trogna och hängivna stöd till utsatta människor långt borta.  Som människorna säger i Burkina Faso:  ”Vi kan inte återgälda det vi har fått – det är endast Gud som kan göra detta – Tack.”

Föregående
Föregående

Bli månadsgivare - Se HyperIsland-studenternas film !

Nästa
Nästa

Häxjakt och förbannelser – en utmaning för modern och traditionell rättvisa