Byn Nakamtenga: En Förebild i arbetet med mens och Camilla Wirseen's Omtänksamhet
I den lilla byn Nakamtenga i Burkina Faso har en extraordinär förändring ägt rum, och kanske är det världens första mens-säkra by. Detta projekt har inte bara påverkat kvinnors liv i byn, utan det är också en symbol för hopp och framsteg, med Camilla Wirseen som en central gestalt i denna inspirerande berättelse.
Nakamtenga har länge arbetat med att förbättra sexual- och menstruationshälsa i sitt samhälle. Genom att samarbeta med både barn och vuxna har de uppmärksammat behovet av att erbjuda mensvård till kvinnor och flickor. Förutom lektioner i skolan för både flickor och pojkar, så hålls varje år en mensfest för att avdramatisera, ge kunskap och skapa en trygg plats för frågor och funderingar. Läs mer om mensfesten här!
Mens gör att flickor missar skolan och kvinnor inte kan vara ute i offentliga sammanhang. Det är en enorm samhällsförlust. Nu har samtliga kvinnor i byn Nakamtenga som önskar och alla flickor i skolorna fått tillgång till menskoppar, tack vare att Camilla Wirseen skänkt en stor mängd kommer för att just kunna täcka hela byn!Denna milstolpe är inte bara en symbol för förändring utan också ett steg mot kvinnors empowerment.
Camilla Wirseen har varit en avgörande faktor i att göra detta möjligt. En karismatisk föreläsare och social entreprenör, Camilla har ägnat sitt liv åt att implementera projekt med fokus på flickors och kvinnors rättigheter i Afrika. Hon har modigt följt sina drömmar och identifierat kreativa lösningar för att lösa sociala problem. Det som gör Camilla så unik är att allt hon delar är baserat på verkliga erfarenheter, vilket ger hennes berättelser en äkthet och kraft som berör hjärtat.
Camilla Wirseen brinner för att göra skillnad för några av de mest utsatta och fattiga människorna i världen. Hon är medgrundare av företaget Peepoople och grundare av The Cup Foundation. Hennes engagemang för att främja sexuell hälsa, menshälsa och bekämpa kvinnlig könsstympning är uppenbart i allt hon gör.
Redan förra hösten höll Camilla sin första online utbildning med teamet i Nakamtenga, inför spridningen av menskoppen. Kvinnorna delades in i grupper utifrån byns 7 kvarter. Första träffen fick de koppen och information om hur den ska användas. De har sedan träffats ytterligare 2 gånger för att följa upp om något är svårt eller om de har frågor. Första återträffen var det ett par kvinnor som uttryckte svårighet att sätta den rätt, men sista omgången träffar var det bara en ung kvinna som fortfarande hade problem. Hon är omskuren och får inte in koppen.
De allmänna kommentarerna från kvinnorna är att de känner sig bekväma och lättade, nu när de fått koppen!
Nästa steg är att göra samma workshops och dela ut koppar på de högstadie-skolor vi samarbetar med i området, samt andra kvinnogrupper i området.
Nakamtenga kan mycket väl vara världens första mens-säkra by, och det är en fantastisk prestation som visar hur människors engagemang och stöd från individer som Camilla Wirseen kan skapa verklig förändring. Genom hennes arbete och dedikation har kvinnor och flickor i Nakamtenga fått verktyg för att ta kontroll över sin hälsa och sitt liv. Camilla Wirseen är en sann hjälte i kampen för kvinnors rättigheter och en förebild för oss alla.