En modig kvinna i en tuff verklighet

I skuggan av världens orättvisor kämpar Pauline, Yennengas platschef i Burkina Faso, för att rädda liv. De senaste nätterna har hon tillbringat på Ouagadougous mörka gator, flängande mellan stadens apotek i desperat jakt på en sond – en livsviktig komponent för att en nyfödd ska överleva. Den för tidigt födda flickan, som bara väger 900 gram, hade ingen chans att få i sig näring utan den. Men trots besök på tretton apotek fanns den inte att hitta. Medan timmarna gick stod det lilla livet på spel, och Pauline, driven av både ilska och kärlek, kämpade vidare.

På morgonen kom bilderna. Mamman, nyligen opererad efter det akuta kejsarsnittet, ligger utmattad på sjukhuset. Hon hade varit i sjunde månaden när barnet plockades ut. En kvinna mitt i en kris som ingen borde behöva genomleva – men som är vardag för så många i Västafrika. Det är en verklighet där det mest grundläggande, som medicinsk utrustning och vård, är en bristvara. Det är en verklighet vi måste förändra.

Ur dessa berättelser föds initiativ som skapar hopp. Genom att omvandla kända kvinnors pre-loved-väskor till konstverk, vill konstnären Malin Eriksson, även känd som Miss Myagi, bidra till att förbättra livsvillkoren för kvinnor och barn i Burkina Faso, och vara med och skapa de strukturella förändringar som krävs för att detta inte ska vara ett problem någonstans. Den första väskan är donerad av ikonen Alexandra Charles som hon i sin tur fått från operasångerskan Kjerstin Dellert - nu får den ny mening – den blir en symbol för systerskap, solidaritet och förändring.

Den 8 mars, på Internationella Kvinnodagen, lanserades initiativet genom en exklusiv konstauktion på Tradera

Höjdpunkten för denna satsning blir den 7 april under Warrior Princess-galan på Stockholm Waterfront Hotel. Där kommer de unika konstverken att auktioneras ut, och varje bud kommer att bidra till livsviktiga insatser i Burkina Faso. Yennenga Progress vision är att bygga långsiktiga lösningar – inte bara plåster på problemen, utan fungerande välfärdssystem.

Varför just väskor? Malin Eriksson förklarar: ”Historiskt sett var väskan ett arbetsredskap – ett sätt att bära mat och förnödenheter. Idag är den en statussymbol. I mitt arbete ser jag väskan som en symbol för gemenskap och delat ansvar.” Genom detta initiativ blir de mer än accessoarer – de blir en röst för kvinnor som kämpar.

Varje kvinna som deltar i detta initiativ bär med sig en historia, och varje bidrag gör skillnad. Genom att delta i auktionen eller sprida budskapet kan vi alla vara en del av den positiva förändringen. För i en värld där vi kan göra skillnad, är varje steg viktigt. Låt oss ta det tillsammans.

Konstverken finns att se på Made by Gallery i Stockholm på Regeringsgatan 63.

Det är strukturfel i världen. Vi måste göra något åt det. Tack för att ni är med oss!

(Fotograf: Marcus Frenell)

Föregående
Föregående

Vidareutbildning och framgång: Lamoussa och Reine tar nästa steg i sin lärarkarriär

Nästa
Nästa

Skolträdgården flyttar för att ge plats för expansion