Hur mensskydd bidrar till jämlikhet och utveckling? 100% school – 0% waste

Nu blir Nakamtenga den första (?) menssäkrade byn i Burkina Faso, också kanske över en mycket större region än så! Menskoppen, en liten behållare gjord av medicinskt silikon, fungerar för de allra flesta, och ersätter tamponger och bindor. Den kan säkerställa att flickor och kvinnor inte längre undviker att lämna hemmet under mensdagarna. Behållaren kan kokas och återanvändas år efter år, ger färre infektioner och inga skador på slemhinnor; och bidrar till att spara både miljön och den personliga ekonomin! Ett viktigt steg för hälsa, jämställdhet och utveckling i Yennengas modell för framtiden!

Stämningen var på topp när 23 kvinnor samlades i konferenssalen. Under några veckor bjuds ett efter ett av de 7 kvarteren i byn in för att få varsin menskopp. Tidigare i veckan hölls också en träff för alla flickor på Yennengas högstadieskola. Vi räknade ut att om flickorna köper de allra billigaste mensskydden som finns på marknaden, är kostnaden för mensskydd ändå lika mycket som årsavgiften för att gå i skolan – en summa många föräldrar har svårt att betala, så ni förstår problematiken för flickorna att få tag på pengar till mensskydd!

Dessa billiga mensskydd är dessutom gjorda av plastiga och parfymerade material, vilket gör att många får problem med infektioner och utslag. Och de som försöker lösa det på andra sätt med gamla tygtrasor och annat, vågar inte lämna hemmet under dessa dagar, vilket är ett bakslag både på personligt plan och för samhället!

I höstas utbildades vårt mens-team som består av personal både från skolorna och från vårdcentralen av Camilla Wirseen, från The Cup Foundation, som länge arbetat med mensfrågan och allt däromkring i Kenya. Teamet höll sedan ett första möte med samtliga föräldrar för att förklara alla fakta runt menskoppen och be om tillåtelse att ge koppen till eleverna. De bjöd också in samtliga kvinnor, från alla byns kvarter att få varsin kopp med enda åtagandet att följa hela programmet, inklusive de uppföljande träffarna för att säkerställa att menskoppen används och att ingen ger upp för att den möter på frågeställningar i början!

Nu var det alltså dags för skoltjejerna och sedan kvinnorna i första kvarteret! Det är alltid lite fnissigt men teamet är bra och snart kommer frågorna! Allt ifrån om det går att cykla när koppen sitter i? Får den tvättas med tvål? Går det att dela den med en kompis?

Alla får en kopp direkt så att de kan känna på den medan teamet informerar om vad menskoppen är, hur den används och hur den ska rengöras och förvaras.

Samtliga grupper, både unga och vuxna som får en kopp, signar upp att komma tre gånger till för uppföljning så att vi ser att det fungerar som det ska, kunna fånga upp om någon har svårigheter att använda den eller frågor, samt för att kunna göra utvärderingar. Planen är att hålla två av uppföljningsmötena månad 2 och 3 efter det att de fått koppen, och sedan den 4e efter ett år.

Resterande kvarter är också inbokade. Menskoppen är ett viktigt led i att kunna checka i boxarna för Globala utvecklingsmålen 1 Ingen fattigdom, 3 God hälsa och välbefinnande, 4 Utbildning (dvs. Slippa behöva vara hemma och missa skolan!!!) 5 Jämställdhet, 8 Anständiga arbetsvillkor, 10 Minskad ojämlikhet, 11 Hållbara samhällen (no waste), 13 Bekämpa klimatförändringar (de mensskydd du köper i butik beräknas skapa över 200 000 ton sopor per år. Och de vanliga sorterna innehåller ca 90% plast!) 16 Inkluderande samhällen.

Föregående
Föregående

Hur legenderna säger något om ett folk

Nästa
Nästa

Varför ordnar Yennenga honungsprovning?