Varför ordnar Yennenga honungsprovning?
Pollinerarna är större hjältar vad gäller jordens matsäkerhet än många av oss tänker på, daglig dags! Dessutom ger de oss fantastiska bi(!)produkter. Foodtech i all ära, men vi har rätt cool teknik till hands på jorden, som vi definitivt borde boosta och värna. Jordens pollinerare minskar i rask takt och på vissa håll är de redan så gott som utslagna. Så en mycket viktig food- och life-investering vi definitivt behöver göra! Honungsprovningen ger mersmak, kunskap – och är med och finansierar att vi kan starta biodling på Yennengas farm i Burkina Faso.
För att få oss lite mer till livs om dessa fantastiska varelser, och samtidigt få en galet mysig stund där vi får smaka, lukta och känna på olika honungar, hölls förra veckan honungsprovning. Det var Lotta Fabricius som höll i kvällen tillsammans med Yennenga.
Lotta är bitillsynsperson, har skrivit flera böcker om biodling och honung, reser jord och rike runt och föreläser och utbildar om bin, honung och pollinering. Hon har uppåt 100 bisamhällen själv, hjälper sådana som mig (bi-animatörer som har bin hemma) och är dessutom ansvarig för de kungliga bina på Haga hos Kronprinsess-paret.
Nu fick vi precis som på en vinprovning smaka på olika sorter från olika platser, som gjort sin honung från olika blommor, växter och löss! Vi fick scheman att följa för att bedöma doft och arom, utseende och smak så klart efter smakkartor som också gick lätt att associera till vin-termer! Att ta sig in binas värld, organisation och struktur är minst sagt fascinerande! Inte undra på att Napoleon tyckte att bisamhället var den perfekta förebilden – ända tills han insåg att det var en drottning som styrde samhället. ;-)
Utöver ett stort tack till Lotta, allas vår bidrottning, vill vi också tacka Dahl Agenturer, vars harmoniskt inredda showroom på Östra Järnvägsgatan, är den perfekta platsen för denna typ av event! Vi vill också tacka Ekolådan som skickat två lådor fantastiska äpplen (de behövs mellan de olika smakproven av honung för att neutralisera!) Och Carl som i födelsedagspresent nu i vinter fick utrustning han redan fraktat ner på plats till Nakamtenga som blir startskottet på vår biodling och honungsproduktion! Dessutom alla ni fantastiska deltagare som med er anmälningsavgift hjälper projektet igång, och skapade en sagolik kväll tillsammans!
Projektet syftar till att utveckla metoder för biodling lokalt i Burkina Faso, för att bidra till biologisk mångfald, skydd och förståelse för pollinatörer samt produktion av bi- och honungsrelaterade produkter. De utbildningar som planeras att hållas kopplade till biodling kan därmed utvidgas till kurser i produktion av biprodukter. Utbildningarna kommer att dokumenteras och paketeras för en e-läroplattform så att människor som lever under liknande förhållanden men längre från byn Nakamtenga, fortfarande kan ta del av metoderna. En del av processen är också att bidra till strukturen för att skapa en cirkulär ekonomi. Ett mål är att skapa lokala biodlarklubbar, på samma sätt som det finns i Sverige, där de privata biodlarna kan hjälpa varandra, ordna fortbildningar, samt att istället för att var och en skaffar egen utrustning, kan organisera det inom sin lokala förening.
Så denna honungsprovning skapar också ringar på vattnet för en hållbar framtid, biologisk mångfald och värnande av våra pollinatörer.