Man måste våga. Och vågar man inte – då kommer man ingenstans.
– Sara Wäsström, Rättvis fördelning – MAX stiftelse
Under Warrior Princess-galan klev Sara Wäsström upp på scen med varm pondus, insiktsfullhet och ett stänk av humor. I sin roll som ansvarig för MAX Burgers stiftelse Rättvis fördelning har hon följt Yennenga Progress arbete i många år – och är idag en av nyckelpersonerna bakom det långsiktiga samarbetet.
Sara:
"Det är jättespännande att få följa dig, Stina – som alla här sagt. Det känns tryggt att ha dig i spetsen, och hela den fantastiska familjen bakom. Vi på stiftelsen – och MAX – känner oss jättetrygga och jättenöjda med samarbetet. Vi ser verkligen den kvalitet som Stina och framförallt alla medarbetarna i Burkina Faso, bidrar med Vi har varit med i flera år och har precis valt att fortsätta ytterligare framåt."
Och det är inte bara visionerna som Sara engagerats av – utan också mötet med teamet bakom.
Sara:
"Jag har varit blessed att få träffa ledningsgruppen i Burkina Faso. Inte bara i min roll på stiftelsen, utan också som tränare och ideell i den svenska idrottsrörelsen. Det var fantastiskt att se dem delta i friidrottsträning, göra armhävningar – och prata om svensk föreningskultur!!
Det blev många skratt när Stina berättade om ett annat möte mellan världar – under ett studiebesök på MAX huvudkontor.
"Vi gick runt med Sara och presenterade olika personer. När VD:n Rickard kom ut i jeans och bylsig t-shirt blev teamet från Burkina förvirrade – ’Det där var VD:n?’ Det blev kvällens stora samtalsämne. I många länder är ledarskap mer hierarkiskt – men i Sverige kan det signalera styrka att inte behöva bevisa något med yta. Vi försöker också i Burkina att arbeta med en platt organisation, vi har tagit bort titlar när vi pratar med varandra. Vi använder bara förnamn, alla säger Stina till mig och inte Madame Berge. Ibland när det kommer nya människor så får vi jobba på att de inte ska kalla mig madame l’excellence utan faktiskt ska kalla mig Stina. Och då är det ju intressant för teamet att få träffa personer i Sverige som faktiskt är högt uppsatta och som finansierar vår verksamhet, och som kommer och inte behöver visa sig häftiga.”
Kvällen till ära fick Sara lägga pusselbit nr 13 på scenen, den om klimatförändringar. Och samtidigt berättade Stina om framtidsplanerna – att skala upp Yennengas modell genom en social franchise.
"Vi har samlat på oss så mycket kunskap och erfarenhet – vi är redo att ta modellen vidare. Vi har testat lösningarna, gjort misstagen, hittat vad som funkar – från solenergi till skolträdgårdar till preventiv hälsa. Nu bygger vi strukturen så att lokala samhällen steg för steg kan använda konceptet för att bygga hållbarhet – från grunden."
Sara:
"Det är ett fantastiskt arbete – men är också otroligt glada att vi som stiftelse får den transparensen. Att ni vågar visa även det som inte går som planerat. För det är ju så: man måste våga. Och vågar man inte – då kommer man ingenstans."
Och den tilliten är inte något Sara är ensam om:
Sara:
"Vi har också kontakt med andra stiftelser, till exempel Af Jochnick Foundation, som vi vet också är väldigt nöjda med Yennengas arbete. Det känns otroligt fint att få vara en del av detta tillsammans."
Vi jobbar på att paketera konceptet och skapa en social franchiselösning som andra kommuner och samhällen kan använda för att bygga långsiktig hållbarhet – steg för steg. Men vi kan inte göra det ensamma och stödet från Sara, Stiftelsen Rättvis Fördelning och MAX, och andra bidragsgivarna är de som gör detta möjligt!
Det var en kväll fylld av skratt, mod, tacksamhet – och en tydlig riktning framåt. Tillsammans.